Från ”slap in the face” till omtankens kraft.

 

Hon skulle föreläsa på mitt kontor. Vi hade pratat om att samarbeta så jag ville se henne live. Förväntansfull gick jag hemifrån. Det kändes som jag skulle träffa en vän. Men jag kom inte bara för hennes skull, budskapet ”Det goda samtalet” intresserade mig på riktigt.

 

Sorlet borta i köket, hon står omgiven av gäster med ryggen mot dörren. När hon vänder sig om lyser vi båda upp! Kramen känns lätt och varm. Och jag berättar att jag kommit för att lyssna på just henne. Det är då, efter den först bekräftande nicken, hon säger att hon inte sett mig göra något inlägg på en facebooksida jag driver. Att det var ett tag sedan nu. Hur fort allt går. Tusen filter som öppnar sig inom mig. Såg jag inte en rynka i hennes förut så öppna panna? Kändes inte rösten hård? Och varför skulle jag  … (och här är redan känslorna på gång inom mig) … bli kritiserad för att jag inte skrivit tillräckligt många blogginlägg, nästan få en örfil? Och detta innan jag ens kommit in i rummet! 

 

En känsla i kroppen och allt är förändrat . Vad gör jag här? Ska jag verkligen stanna?

 

Jag sätter mig. Vi sätter oss alla. När det är hennes tur har jag slappnat av en aning, men jag har fortfarande armarna i kors inombords, är lite avvaktande. Så börjar hon sitt föredrag. Om delpersonligheter inom oss. Om olika behov. Om motstridiga behov. Och när jag frågar hur hon ser på det goda samtalet inom oss själva, säger hon något jag kan ta till mig. Hon är ju bra… Vad hände egentligen?  Kan jag ha tolkat henne fel?  Kunde hon ha en annan avsikt? Ville hon verkligen ge mig en ”slap in the face”? Sannolikheten måste ju vara noll. Så, vad gör jag nu?

 

 

Jag lyssnande på mig själv. Det skavde, trots allt. Kritiken tog kraft, var en KP-sänkare som jag kallar det. Den kändes också helt onödig. Jag var ju där för att lyssna på just henne! Jag accepterade att obehaget fanns inom mig och ville få tillbaka en bra känsla. Jag kan ju inte samarbete med en människa som jag blir osäker tillsammans med. Frågan var allstå större för mig, det handlade inte bara om här och nu. Hon förespråkade ju dessutom det goda samtalet, så jag måste ju ge henne en chans! Och ge oss en chans.

 

När nästan alla hade gått stod vi i köket.  Jag tänkte att hon kanske hade saknat mina inlägg, att hon uppskattade dem. Att det jag uppfattade som kritik egentligen var något annat. Så jag vågade fråga. Hur hon tänkte.Och då sa hon som det var för henne:

 

-          Jag hade inte hört något på ett tag. Folk säger att hälsan tiger still, men jag tror inte alltid på det. Jag tänkte att det kanske hade varit något med dig.

-          Så din kommentar var tänkt som omtanke?

-          Absolut!

-          Så du undrade hur det var med mig?

 

Redan när jag ställde frågan kände jag värmen komma tillbaka inom mig. Jag var inte påhoppad. Jag hade tolkat allt fel. Vad hade hänt om jag inte lyssnat på mig själv och tagit min känsla på allvar? Vad hade hänt om jag drog egna slutsatser utan att fråga? Här stod en kvinna som jag själv saknat, som pratade om viktiga saker och som hade märkt min frånvaro.  Henne skulle jag gärna jobba med!

 

 

 


När det glimrar till

Jag jobbar med att lyfta team och projekt, och denna blogg handlar om mossa. Hur går det ihop? Det handlar om att hejda sig inför sin egen fascination, och upptäcka nya sidor hos sig själv och varandra. Jag påmindes om ett sätt att ge mig själv energi, och det ena ledde till det andra:

Jag lånade min brors stuga i skogen och skulle vara där själv ett par dagar. Efter en lång sommarinfluensa behövde jag ladda batterierna. Jag skulle skriva, sitta vid den flammande elden och läsa, gå promenader. Hans söner hade visat mig vägen till deras koja. När jag vandrar bland granarna en förmiddag ser jag ett hav av skimrande grönt i ögonvrån. Jag stannar till och böjer mig ner. Det är som ett levande täcker böljar framför mina fötter. Blåbärsris runt om, kojan där borta mellan träden, solen som strilar ner mellan grenarna. Skogens både ljud och tystnad omsluter mig. Jag är i en ny värld.
 
 
Varsamt lyfter jag en bit av det levande täcket och bär med mig till stugan, vattnar, laddar ner appen med förstoringsglas i min mobil, sitter i höstsolen och granskar. Jag upptäcker att jag vårdar den lilla biten grönt som om den är ett sällskap. Kommer tillbaka till Stockholm med min nya kamrat på ett vått papper i en påse, lägger den på ett fat hemma och ställer vi datorn, googlar runt och får veta vad jag funnit. Jag ser oändligt vackra bilder av mossor i våra skogar, miljöer jag är bekant med men inte så van vid. Uppvuxen vid havet är inte skogen den plats jag utforskat med vakna ögon och nyfikenhet. Vi har alla våra territorier, hemma-arenor där vi hittar våra smultronställen lätt. Och efter några dagar vid mitt skrivbord plockar jag fram kameran jag fått av min far. Han lärde mig fotografera när jag var tonåring men det var länge sedan jag höll i den nu. Bilden ovan tar jag med min zoom. Och när jag tittar närmre ser jag individer i ett landskap träda fram. Jag ser att även mossa är både ståndaktig och kan åldras.

Att byta miljö ger nya tankar. Många väljer att ha en konferens eller utvecklingsdag på en annan plats än kontoret. Man vill vara i en ny omgivning, se andra saker på väggarna, sitta i en matsal med nya dofter. Men också symboliskt. Vi brukar titta på varandra med de ögon vi är vana vid. Vi har uppfattningar om varandra som styr hur vi både jobbar och umgås. Hur ofta byter vi "mental miljö" alldeles av oss själv? Hur ofta stannar vi till framför kollegan vi inte känner så väl och ställer nya frågor, ber honom eller henne titta på det du brottas med just nu, tänker att det finns kunskap och erfarenheter i den här personen jag inte upptäckt ännu, att just vi skulle kunna utveckla något tillsammans?

Att stanna till är en stor sak. Att hejda sig - och både utforska och njuta av det som finns omkring oss - är enklaste sättet att ladda sig själv med kraft. Dessutom gratis och möjligt i varje stund, för var och en av oss. So get inspired, and stay strong! Lena
 
PS: Till Kraftbrevet om inspiration kommer du här.
 

RSS 2.0