Dagen när dojjorna kom på - motivationsbloggen

-          Egentligen vill kroppen ha en cigg men jag tänkte göra tvärt om.

Jag tittar på min son, 21 år. Alldeles nyss hemkommen från första dagen på nya jobbet. Borta är timanställning där arbetsgivaren ringer in samma morgon, eller 100 % bonus utan någon trygghet alls. Ett anställningskontrakt i höst med fast månadslön startar idag.

-          Jag ska ut och springa.

Han har idrottat förut, satsat stort och velat bli en av de bästa. Men senaste åren har joggingskorna stått på hyllan och pingisracket legat tyst i lådan.

-          Man blir trött av det här jobbet och det suger att vara sjuk.

Han säger det medan luggen med frisyrgelé vippar framåt och han knyter den andra skon.

Att förnya sitt liv eller jobb handlar om motivation. Det är något som lockar. Eller något som suger som man inte vill ha. Innan sonen springer iväg hinner jag fråga hur han tänker:

-          Jag tänker sluta röka på dagarna. Helger kanske det blir en och annan, men jag vill känna mig pigg. Fixar jag att springa i stället kommer jag känna mig grymt nöjd.

 

För mig är motivation kopplat till behov. Men bara för att jag behöver något är det inte säkert att jag faktiskt agerar. Att hålla igång drivet som krävs för förändring är vår tids viktigaste ledarutmaning. Ingen kommer undan konkurrenter som flåsar där bak.

Gnistan att orka behöver tändas, och tändas igen. Och nya idéer måste rinna till.

 

Jag jobbar med team, för att få dem att lyfta sig själva, varandra och businessen. Att hitta motivationen att vilja, orka och välja att göra. Och i varje team finns individerna som ska göra jobbet. Nu hör jag honom komma hem igen. Han nästan faller innanför dörren:

-          Vatten!

Han lyfter handen och jag får vara med på en ”high five”. Sedan hör jag honom ropa:

-          Grymt!

 

 
Lena Gennerud
Hejdadig Grupp & Affärsutveckling
 
 

RSS 2.0